Friskvårdskompaniet

Svar!

Kategori: Kommentar/Svar

Kommentar: Hej jossan! jag har en fråga,
jag blir alltid jättehungrig efter ett träningspass och undrar om du har något bra tips på något mättande man kan äta efteråt?



Svar:
Hej!
Bra att du frågade, detta är något som är viktigt! Jag är precis likadan, blir alltid superhungrig efter träning!

Så här kommer lite tips på vad man kan äta direkt efter träning (alltså inom 30 minuter, för varje minut som går innan du får i dig något förlängs din återhämtningstid med 45-60 minuter! Så om det börjar dröja upp till 2 timmar innan du äter något är du inte fullt återhämtad förän efter ca 4 dygn!!!):

- 1-2 bananer + ett stort glas mjölk
- en smoothie gjord på kesella, yogurt, havregryn, banan och bär
- någon fruktkräm och keso
- 1 gainomax + en frukt
- en smörgås med skinka/kalkon, någon grönsak + juice
- kesella + ett litet paket russin

Några av dessa återhämtningsmål tycker jag absolut är enkla att ha med sig till träningen så man snabbt kan fylla på med energi efter passet! Sedan när du kommer hem kan du i lugn och ro förbereda ditt nästa mål.... frukost, lunch, middag eller kvällsfika!
Alltså, efter återhämtningsmålet är det sedan viktigt att äta ett större mål inom 1-2 timmar. Tränar du mitt på dagen passar det bra ihop med lunchen! Tränar du eftermiddag eller tidig kväll kan man försöka lägga middagen efter träningen och istället äta ett större mellanmål några timmar innan träningen. Tränar du senare på kvällen är det en fördel att äta middagen innan och sedan avsluta dagen med ett lite större kvällsmål, typ en portion yoghurt, müsli och en frukt + mackor med smör, pålägg och någon grönsak.
Det jag vill försöka komma till är att det är viktigt att man skiljer på återhämtningsmål och våra andra mål!


Hoppas du fått något tips!
//Jossan






Från ett tidigare inlägg:
Under ett hårt träningspass bryter kroppen ner musklerna, därför är det viktigt för återuppbyggnaden av musklerna (det är i denna fas musklerna blir starkare) att så fort som möjligt, gärna under den första timman, få i sig ett återhämtningsmål. Målet bör bestå av både kolhydrater och protein, som t.ex en gainomax och en banan.

Efter ett träningspass är immunförsvaret kraftigt nedsatt, därför är du extra känslig för att bli sjuk timmarna efter träning. Protein och kolhydrater återställer kroppens immunförsvar och kan påverka immunsystemet till att endast vara nedsatt under 4 h efter träning, istället för ända upp till 3 dygn efter träning.

Om du äter ett återhämtningsmål direkt efter träning, orkar du under nästa pass prestera på en hög nivå en längre tid. Det beror på att återhämtningsmålet ökar glykogeninlagringen. Glykogenet ger i sin tur energi vid muskelarbete. Har man bara halvfyllda glykogenlager då man påbörjar nästa pass, kommer man inte att orka hålla samma höga nivå under lika lång tid, som om då man hade haft välfyllda glykogenlager.

Inom 2 h efter träning bör man sedan äta en bra sammansatt måltid (lunch eller middag).

Kommentarer


Kommentera inlägget här: