Friskvårdskompaniet

Äta efter träning!

Kategori: Allmänt

Härom kvällen fick jag en fråga om varför det är viktigt att äta något direkt efter att man har tränat!

Så här kommer lite info:

Under ett hårt träningspass bryter kroppen ner musklerna, därför är det viktigt för återuppbyggnaden av musklerna (det är i denna fas musklerna blir starkare) att så fort som möjligt, gärna under den första timman, få i sig ett återhämtningsmål. Målet bör bestå av både kolhydrater och protein, som t.ex en gainomax och en banan.

Efter ett träningspass är immunförsvaret kraftigt nedsatt, därför är du extra känslig för att bli sjuk timmarna efter träning. Protein och kolhydrater återställer kroppens immunförsvar och kan påverka immunsystemet till att endast vara nedsatt under 4 h efter träning, istället för ända upp till 3 dygn efter träning.

Om du äter ett återhämtningsmål direkt efter träning, orkar du under nästa pass prestera på en hög nivå en längre tid. Det beror på att återhämtningsmålet ökar glykogeninlagringen. Glykogenet ger i sin tur energi vid muskelarbete. Har man bara halvfyllda glykogenlager då man påbörjar nästa pass, kommer man inte att orka hålla samma höga nivå under lika lång tid, som om då man hade haft välfyllda glykogenlager.

Inom 2 h efter träning bör man sedan äta en bra sammansatt måltid (lunch eller middag).



//Jossan

Kommentarer


Kommentera inlägget här: